Poczta        opinia    drukuj     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 7 osób
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
DORSZOKSZTAŁTNE
Onos, mostelka
Ciliata mustela
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Ciliata mustela

Budowa zewnętrzna: Wyciągnięte, smukłe ciało (46-48 kręgów). Pysk mały, ledwie sięgający tylnej krawędzi oka. Szczęki górna i dolna krótsze od połowy długości głowy. Jeden wąsik na spodniej stronie dolnej szczęki i 5 na pysku powyżej szczęki górnej. Pierwsza płetwa grzbietowa niska, zagłębiona w podłużnej bruździe grzbietu z wydłużonym, pierwszym promieniem, znacznie krótszym od połowy długości głowy. Druga płetwa grzbietowa z 47-55 promieniami. W płetwie odbytowej jest ich 40-44. Ubarwienie ciała od czerwonobrązowego do ciemnobrązowego, niejednokrotnie prawie czarne. Długość wynosi zazwyczaj 25-30 cm.

Ciliata mustela - Onos, mostelka
Rycina gatunku Ciliata mustela


Występowanie: Na piaszczystym lub kamienistym podłożu w płytkiej wodzie, w miejscach porośniętych wodorostami. Północno-wschodni Atlantyk od Portugalii do Finlandii i Islandii, w cieśninach Kattegat i Sund. Blisko spokrewnionym, występującym w północnym Atlantyku gatunkiem jest motela brunatna - Ciliata septentrionalis.

Tryb życia: Denne ryba, o której trybie życia stosunkowo niewiele wiadomo. Przy wyszukiwaniu pokarmu posługuje się swymi czuciowymi wąsikami. Za ich pomocą potrafi nocą wyczuć zdobycz z odległości 3-5 m oraz zlokalizować miejsce jej przebywania. Ryby te wycierają się zimą i wiosną w strefie wolnej wody. Ikra i larwy są pelagiczne. Przy długości ciała około 3-4 cm młode ryby przechodzą na denny tryb życia.

Odżywianie: Różne gatunki małych skorupiaków, niejednokrotnie również małe ryby.

Uwagi: Onos odgrywa minimalne znaczenie w połowach z uwagi na nieduże rozmiary i łatwo psujące się mięso.

 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski