Poczta        opinia    drukuj     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 7 osób
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
DORSZOKSZTAŁTNE
Brosma
Brosme brosme
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Brosme brosme

Budowa zewnętrzna: Wyciągnięte ciało o jednej tylko, długiej płetwie grzbietowej i długiej płetwie odbytowej; obydwie łączą się z płetwą ogonową. W płetwie grzbietowej od 93 do 103, a w płetwie ogonowej od 62 do 75 promieni. Na dolnej szczęce jeden dość duży wąsik. Skóra gruba z małymi łuskami. Ubarwienie zmienne. Górna połowa ciała brązowawoszara, dolna zaś bledsza. Płetwy grzbietowa i odbytowa z czarną, biało oblamowa-ną zewnętrzną krawędzią. Długość 40-90 cm, ciężar 2-10 kg.

Brosme brosme - Brosma
Rycina gatunku Brosme brosme


Występowanie: We wschodnich rejonach północnego Atlantyku od Wysp Brytyjskich po zachodnie obszary Morza Barentsa, Islandię, Skagerrak, Kattegat. Występuje również w zachodniej części północnego Atlantyku koło amerykańskich wybrzeży.

Tryb życia: Denna ryba żyjąca na głębokości od 70 do 1000 m. Zazwyczaj przebywa na stromo opadającym stoku ławicy kontynentalnej, na głębokości od 200 do 500 m, ponad skalistym podłożem. Pora rozrodu od kwietnia do czerwca. Najważniejsze tarliska tej ryby znajdują się na północ i zachód od Szkocji, na południowy zachód od Islandii oraz w rejonie Wysp Owczych. Tarło odbywa się na głębokości od 200 do 500 m przy temperaturze wody 6-9°C. Ikra o średnicy 1,3-1,5 mm składana jest w toni wodnej, w liczbie około 2 milionów sztuk. Po 10 dniach wylęgają się z niej larwy o długości 4 mm. Dojrzałość płciową uzyskują w wieku 8-10 lat przy długości ciała wynoszącej 40-50 cm. Maksymalnie osiąga długość powyżej 1m.

Odżywianie: Ryby denne i większe raki (np.: homary).

Uwagi: Brosma jest ważną rybą konsumpcyjną w europejskich wodach. Jej tłuste mięso przypomina smakiem mięso homarów. Z wątroby, która zawiera duże ilości witaminy A i D, pozyskuje się tran.

 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski