Poczta        opinia    drukuj     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 8 osób
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
REKINOKSZTAŁTNE
Tawrosz
Odontaspis taurus
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Odontaspis taurus

Budowa zewnętrzna: Wyciągnięte, silnie zbudowane ciało, o małej, nieco spłaszczonej głowie. Pysk spiczasty, stożkowaty. Odległość pomiędzy jego zakończeniem a otworem gębowym jest krótsza od najdłuższej szczeliny skrzelowej. Oczy małe, okrągłe, bez migawkowej przesłony. Pięć wyraźnych, leżących przed płetwami piersiowymi skrzelowych szczelin. Tryskawka mała. Szczęki uderzająco długie, wąskie, lancetowate. Gładkie zęby, każdy z małym ząbkiem po obu stronach podstawy. Dwie prawie jednakowej wielkości płetwy grzbietowe. Pierwsza leży przed płetwami brzusznymi, a druga przed płetwą odbytową. Długie, silne płetwy piersiowe. Górny płat płetwy ogonowej sierpowato wygięty, z głębokim nacięciem na tylnej krawędzi. Grzbiet ciemnoszary, brązowoszary lub brązowawy, z ciemnymi, nieregularnie rozmieszczonymi plamami, zachodzącymi również na boki ciała (zwłaszcza u młodych ryb). Strona brzuszna jasnoszara, często odróżniająca się od ciemnego ubarwienia grzbietu. Maksymalna długość 3,5 m (najwyższy ciężar około 180 kg).

Odontaspis taurus - Tawrosz
Rycina gatunku Odontaspis taurus


Występowanie: We wszystkich ciepłych morzach, jednak najchętniej wybiera wody subtropikalne. We wschodnim Atlantyku od Maroka do Afryki Południowej; również w Morzu Śródziemnym. Przebywa nad piaszczystym podłożem do głębokości 70 m.

Tryb życia: Tawrosz bardzo często poluje blisko brzegów. Połykanym powietrzem atmosferycznym napełnia żołądek, zmniejszając ciężar swego ciała. To sprawia, że - pomimo braku pęcherza pławnego - w chwili zaprzestania ruchów pływnych nie opada na dno. Dojrzałość płciową uzyskuje przy długości około 2,20 m. Ciężarne samice wędrują na czas porodu do sąsiadujących z miejscem ich bytowania rejonów morza o umiarkowanej temperaturze. W jednym miocie samica wydaje tylko dwoje młodych. Rodzą się one zwykle zimą, po trwającej od 8 do 9 miesięcy ciąży, mając długość 95-120 cm.

Odżywianie: Głównie ryby, kałamarnice oraz stawonogi.

 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski