Poczta        opinia    drukuj     Paragraf     Zakazy

 
•wędkarstwo
•strona główna
•klasyfikacja ryb
•miniaturki...
•indeks nazw:
łacińskich
polskich
•słowniczek...
•współpraca...
Szukaj w:
opisach ryb
słowniczku
...::::Akwarium Service::::... ranking
http://www.polishamericanexchange.com/
Gość nr
on-line 8 osób
max on-line - 2045
w dniu 18.06.2012 r.
KARPIOKSZTAŁTNE
Koza złotawa
Cobitis aurata
Kolorem czerwonym zaznaczono obszar występowania gatunku Cobitis aurata

Budowa zewnętrzna: Silnie wyciągnięte, wąskie ciało. Otwór gębowy wąski, dolny, z sześcioma wąsikami na górnej szczęce (cztery z przodu, dwa w kącikach warg, sięgające tylnej krawędzi oka). Przedni otwór nosowy krótki i rurkowaty. Dokładnie poniżej środka oka znajduje się silny, podwójny kolec. Spodnia część trzonu ogonowego z małym, tłuszczowym kilem. Łuski bardzo matę, 170-200 wzdłuż środkowej linii ciała. Płetwa grzbietowa z 8-10, odbytowa zaś z 7-9 promieniami. Drugi promień płetw piersiowych nie jest u samców pogrubiony. W płetwie ogonowej 14 promieni. U dorosłych. dojrzałych płciowo samców przednia część ciała jest silniej rozrośnięta - pogrubiona (cecha charakterystyczna podrodzaju Sabanjewia, do którego należy koza złotawa i następne omawiane gatunki). Zęby gardłowe jednorzędowe, zazwyczaj 8-8. Boki ciała uderzająco złociście lśniące. Długość 8-12 cm, maksymalnie 14 cm.

Cobitis aurata - Koza złotawa
Rycina gatunku Cobitis aurata


Występowanie: W wartko płynących wodach (górny i środkowy bieg rzek), od zlewiska Morza Azowskiego (Don, Kubań), po Kaukaz (dorzecza Kaury i Arak). Znane są cztery podgatunki: Cobitis aurata balcanica (dorzecza Atrumy, Mety i Maricy na południowych Bałkanach, dopływy środkowego i dolnego Dunaju), Cobitis aurata bulgarica (środkowy i dolny bieg Dunaju), Cobitis aurata radnensis (górny bieg rzeki Mury z dopływem Tirnava Mare w Rumunii), Cobitis aurata vallachia (dunajskie dopływy z obszaru Wołoszczyzny w południowej Rumunii).

Tryb życia: Lubi odcinki rzek o silnym prądzie wody. Tarło - maj do lipca. Ikra składana jest wśród kamieni i porastających je glonów.

Odżywianie: Małe zwierzęta denne.

Uwagi
Gatunek prawnie chroniony - całkowity zakaz połowu


 
Autorem serwisu (i jedynym redaktorem) jest Tomasz Chmielewski